In deze publicatie gaan we in op twintig jaar assimilatiebeleid. Alhoewel de Nederlandse overheid nooit openlijk officieel heeft gesproken over assimilatie van moslims, blijkt vanuit historisch oogpunt dat beleidsmakers wel degelijk een assimilatie voor de moslims in Nederland voor ogen hebben. Dit wordt onder meer aangetoond met een blik op de beleidsvoering van de afgelopen twintig jaar in Nederland ten aanzien van de moslims.
Verder wordt uiteengezet wat de verschillende relevante termen zijn die van belang zijn voor de moslims, zoals het verschil tussen integratie en assimilatie. Daarbij wordt ook uitgelegd hoe de assimilatie praktisch in Nederland wordt uitgevoerd middels het wortel – en stokbeleid.
De conclusie van deze publicatie is een kritiek op het assimilatiebeleid en de fundamentele ideologie waarop het beleid is gestoeld, namelijk de seculiere kapitalistische ideologie. Er wordt een alternatieve visie gepresenteerd voor het samenleven tussen de moslims en niet-moslims op basis van de islamitische ideologie. Tot slot wordt in deze publicatie een antwoord gegeven op de vraag over de toekomst van moslims in Nederland.
Ter onderbouwing van de verschillende bevindingen is tevens een bijlage toegevoegd met een chronologische samenvatting van de meest belangrijke punten uit beleidsnota’s van de afgelopen twintig jaar. Deze publicatie tracht een verdiepende visie mee te geven op het assimilatiebeleid in Nederland en een dieper politiek bewustzijn teweeg te brengen bij de moslimgemeenschap.