Logo

Moslim gedood om rundvleesCentraal Media Bureau

   
H. 20 Dhoel Hidjah 1436 Nummer: 1436 NH/037

M. 04-10-2015

 

بسم الله الرحمن الرحيم

Nieuws en Commentaar

 

Nieuws: 

Een 50-jarige man is  in het noorden van India door een menigte gelyncht na geruchten die zich hadden verspreid, dat zijn familie thuis rundvlees zou opslaan en nuttigen.  

Mohammad Akhlaq  werd maandagavond door een groep mannen in Dadri (in de Indiase deelstaat Uttar Pradesh) in elkaar geslagen en belaagd met stenen. Zijn 22-jarige zoon raakte hierbij ook zwaargewond en is opgenomen in het ziekenhuis. 

Zes mensen zijn gearresteerd in verband met het incident. De politie heeft een onderzoek ingesteld om te achterhalen wie de geruchten heeft verspreid. 

Het slachten van koeien ligt gevoelig in India, omdat het dier als heilig wordt beschouwd door hindoes, die 80% van de 1.2 miljard mensen tellende bevolking uitmaken.  

Uttar Pradesh is een van de Indiase deelstaten die de wetten inzake het verbod op het slachten, verkopen en consumeren van rundvlees heeft aangescherpt.  

Het verbod op rundvlees heeft tot veel commotie geleid, gezien velen zich afvragen hoe de overheid kan bepalen wat er op hun bord ligt.

‘’Sommige bewoners verspreidden geruchten dat Akhlaq thuis koeienvlees bezat en zich bezighield met het slachten van koeien. Naar aanleiding van de geruchten werd zijn woning aangevallen’’,  aldus de lokale ambtenaar NP Singh in gesprek met ’The Indian Express.’

Het incident vond plaats in een dorp, amper 50 kilometer (31 mijl) bij de Indiase hoofdstad Delhi vandaan, waar de heer Akhlaq, een landarbeider, woonachtig was met zijn gezin.

Zijn 18-jarige dochter Sajida vertelde de krant dat een "groep van meer dan 100 mensen uit het dorp" het huis op maandagavond bereikte.

Volgens diverse berichten hebben lokale bewoners geprotesteerd tegen de arrestaties, waarna er een clash ontstond met de politie. Hierbij werden een aantal voertuigen beschadigd.

In elf deelstaten- waaronder Uttar Pradesh en twee unieterritoria (bestuurlijke eenheid in India) geldt een verbod op het slachten van koeien, kalveren en stieren (The Telegraph UK, 30/09/15). 

 

Commentaar:

Zoals gewoonlijk heeft de seculiere hindoestaat India, weinig voorwendselen nodig om Moslims aan te vallen en te vermoorden. 

De aanwezigheid van Moslims is een feit sinds Mohammed bin Qasim het land veroverde in 712 AD/8e eeuw nC. Hij viel het land binnen om het leven en de eer van Moslimvrouwen te beschermen, die lastig werden gevallen en terecht een beroep deden op de Amier oel Moe’minien (leider der gelovigen). 

Islam verspreidde zich in India en ten minste drie belangrijke steden (Hyderabad, Lakhnow en Delhi) vormden een belangrijk machtscentrum. Gedurende het Omayyadische kalifaat en het Mogolrijk kende India een periode van verlichting en rechtvaardigheid, en tot aan het Britse koloniale beleid bevorderde het Islamitische stelsel kennis en wetenschap, welke een ontwikkeling op het gebied van Fiqh stimuleerde en de toepassing van de Sjaria mogelijk maakte. 

Nodeloos om te zeggen dat de Britten tijdens hun koloniale beleid in India, evenals in de Arabische wereld waarbij de Moslims werden ontdaan van de Arabische taal, het Urdu, een taal die vele Arabische woorden bevat en geassocieerd wordt met de Islamitische cultuur, vervingen door Hindi en andere regionale talen zoals Tamil en Telgu, en uiteraard Engels.    

Sindsdien is India snel veranderd, van een land dat massaal de Sjaria omarmde, in een land van regelrechte hindoe-overheersing, armoede en onrecht… waar onverdraagzaamheid en stigmatisering wijdverspreid zijn en waar religieuze spanningen in elke deelstaat en district worden ingezet om een politiek slaatje uit te slaan. 

In de laatste halve eeuw, zijn we  dag in dag uit getuige geweest van toenemende aanvallen op Islam en Moslims en allerlei vormen van intolerantie, die geleid hebben tot honderden religieuze rellen, de barbaarse etnische zuivering van Moslims in gebieden als Gujarat en zelfs Bombay. Evenzo werd de Babri Moskee in 1992 verbrand, waarna er bij rellen die bijgewoond werden door 150.000 personen, duizenden mensen om het leven kwamen.    

De extreemrechtse regeringspartij BJP heeft een nog verraderlijkere tak, die bij grote openbare bijeenkomsten oproept tot de noodzaak om ‘’dode Moslimvrouwen te verkrachten’’, ‘’Moslimmannen te onthoofden’’ en meer recentelijk , ‘’Moslims dwingt om hun zonen te offeren in plaats van dieren’’ tijdens Eid oel Adhaa.   

Het is dus niet verwonderlijk dat het in een dergelijke sfeer steeds verstikkender wordt om Islam te praktiseren. Ondanks het feit dat de Moslims een grote meerderheid vormen worden ze gediscrimineerd in het onderwijs, op de werkplek en bij lokale gemeenten. Madrassa’s worden binnen een mum van tijd gesloten en het duurt jaren voordat rechtvaardigheid dient, in het bijzonder voor Moslims, of het nu gaat om haatmisdrijven of diefstal/ geschillen op het gebied van onroerend goed en landgoed.

De waarden van de hindoestaat zijn in beginsel niet enkel seculier, maar in overeenstemming met het geloof in reïncarnatie en karma, dus aardse rechtvaardigheid kent haast geen waarde, armoede wordt aanvaard en het concept van de mens als ‘onaanraakbaar’ wordt nog steeds geprezen. Dat allemaal voor de moderniteit, rijkdom, nucleaire capaciteit en industrialisatie. Bij afwezigheid van de Islam, is India verworden tot een smerig land dat gekenmerkt wordt door onrechtvaardigheid en onderdrukking, waarbij geen sprake is een ideologische staatsvorm. En een land dat leunt op haar westerse bondgenoten om haar enigszins geloofwaardig over te laten komen. 

Slechts met de terugkeer van de rechtgeleide Khilafah, volgens de methode van het Profeetschap, zullen Moslims als Mohammed Akhlaq, die er alles aan doen om als minderheid in een onderdrukkende hindoestaat hun religie te behouden, evenals hun voorvaderen kunnen genieten van het verlichte leven van waardigheid. We vragen Allah (swt) om de Moslims te beschermen tegen het ongeloof dat hen omringt en dat zij spoedig tezamen met al hun broeders worden bevrijd.   

Geschreven voor het Centraal Media Bureau van Hizb ut Tahrir

Maleeha Hasan

 

Hizb ut Tahrir Nederland