TwitterFacebookGoogle+    A+A  A-                                                                                                                                                                                                                        Contact - Links - Persmap      

Menu

Zwarte mensenlevens zijn vandaag de dag goedkoop in AmerikaCentraal Media Bureau

   
H. 02 Rabi' al Awwal 1437 Nummer: 1437 NH

M. 13-12-2015

 

 

Nieuws en Commentaar

 

Nieuws: 

Gisteren, op 12 december 2015 is er wederom een donkere man in zijn rug geschoten door twee Amerikaanse politieagenten in Lynwood, Californië en velen noemen het moord. Meer dan 30 kogels werden op het slachtoffer, Nicholas Robertson afgevuurd. Hoewel er een handpistool werd gevonden bij het plaatselijk delict, zijn er geen kogels op de politie afgevuurd. The New York Times schreef, ‘’Video van fatale schietpartij door ‘Los Angeles Deputies’ leidt tot protesten'' en de berichtgeving van The Washington Post was van soortgelijke strekking. Beide nieuwsbronnen publiceerden video’s waarop te zien was hoe het slachtoffer met de moed der wanhoop probeerde om weg te kruipen, terwijl de schutters een kogelregen op hem afvuurden, totdat hij niet meer in staat was om te kruipen. Hij overleed ter plaatse. 

Commentaar:

Veel Amerikanen uiten hun verontwaardiging over het toenemende politiegeweld. The New York Times citeerde een persoon die het volgende zei: "Als we moeten protesteren, dan zullen we doen wat we moeten doen. De enige manier hoe we dit kunnen stoppen is door als hispanics en zwarten samen schouder aan schouder te staan.’’ En een ander persoon zei: ‘’ Dit voelt niet aan als politiewerk. Het voelt aan als een bezetting’’. Dergelijke incidenten waarbij donkere mannen keer op keer door de politie worden neergeschoten, terwijl ze op de grond liggen, zijn nu zo gebruikelijk dat zodra een incident de revue passeert deze weer wordt opgevolgd door een ander incident.  

Excessief politiegeweld bij het bejegenen van zwarte burgers wordt gezien als het resultaat van raciale stereotypering, dat zijn oorsprong kent in de donkere dagen van de slavenhandel en de lynchpartijen in zuidelijke staten gedurende de laatste eeuw, waarbij de ‘zwarten’ werden opgehangen voor kleine misdaden. Enkel om de zwarte gemeenschap een lesje te leren en hun plaats in de samenleving te tonen. Twee weken geleden zond de leidende Republikeinse presidentskandidaat een tweet uit waarin stond dat ‘’zwarten 81% van de blanke dodelijke slachtoffers op hun geweten hebben’’.  Deze tweet volgde een dag na zijn verkiezingsrally in Alabama, waarbij een zwarte activist werd geschopt en geslagen. Zijn cijfers zijn erg onnauwkeurig. Uit de laatste cijfers blijkt namelijk dat het aantal blanke, dodelijke slachtoffers dat door toedoen van zwarten om het leven is gekomen 5,4 maal lager ligt. Deze Republikeinse kandidaat is sindsdien alleen maar bekender geworden nadat hij beloofde om Moslims de toegang tot de Verenigde Staten voor onbepaalde tijd te ontzeggen!  

Democratie kan gemakkelijk leugens verspreiden en leugenaars de ruimte bieden om angst te zaaien en misinformatie te verspreiden, om zodoende de angst en vooroordelen van de meerderheid ten koste van de minderheid te blijven voeden.  De successen van Donald Trump tot dusver in zijn presidentiële campagne, zijn het ultieme bewijs hiervoor.  En een verder bewijs zijn de aanhoudende moordpartijen op zwarten door blanke politieagenten, die claimen zo erg voor hun leven te vrezen  dat ze hun slachtoffers voorzien van een kogelregen, zelfs wanneer de slachtoffers uit doodsangst over de grond kruipen. Democratie heeft zowel in het binnenland als in het buitenland voor tirannie gezorgd en het ziet ernaar uit dat er nog ergere tijden in het verschiet liggen, getuige de ‘anti-Muslim’ en anti-black’ retoriek van Donald Trump. 

 

Geschreven voor het Centraal Media Bureau van Hizb ut Tahrir

Dr. Abdullah Robin

 

Algemeen

Amerika, Europa & Australië

Midden-Oosten & Noord Afrika

Azië