Logo

O bevrijde mensen van de wereld! Sla acht op de onderdrukking van het regime in Oezbekistan

 

We richten deze oproep in de eerste instantie aan de Moslims in de wereld, omdat deze onderdrukking wordt uitgevoerd op bepaalde mensen enkel omdat zij de Islamitische boodschap dragen en ten tweede adresseren wij dit schrijven aan alle mensenrechtenorganisaties en ten derde aan alle vrije mensen in de wereld. Hetgeen wij hier noemen zijn slechts enkele voorbeelden van wat  de afgelopen maanden heeft plaatsgevonden, en deze werden voorafgegaan door vele wreedheden door dit regime, welke wij eerder hebben genoemd.

1 - De sjaab Oulmasaw Bahadir van de stad Margalan is in gevangenschap genomen in de Garawol Bazaar gevangenis in de provincie Bukhara. De toezichthoudende politieofficieren in de gevangenis hebben hem erger gemarteld dan beesten in de jungle zouden doen. Hij bloedde bijna dood maar toch hebben zij hem niet naar het ziekenhuis gebracht. In plaats daarvan hebben zij hem overgebracht naar een andere gevangenis.

 

2- De sjaab Rosebayev Hakiem Jan, van de provincie Andijan zit in de gevangenis Jasliq sinds 1999. Hij zou vrijgelaten worden in de maand maart van dit jaar omdat hij zijn gevangenisstraf heeft uitgezeten. Maar het gevangenisbestuur heeft zijn celstraf met vijf jaar verlengd enkel en alleen om hem simpelweg in de gevangenis te houden. Zij hebben hem overgebracht naar een gevangenis in de plaats Zarafshan.

 

3 - De sjaab, Mrzaiev Abdoel Aziez van de provincie Tashkent in het Chinaz district, was veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf en hij werd gedetineerd in de 64/51 gevangenis in de plaats Kasane in de pronvincie Qashkadiria. Op 7 juni bracht het huidige management van deze gevangenis zijn lichaam naar zijn familie toe en zij hebben hen bevolen om zijn lichaam snel te begraven zonder het lichaam aan het publiek te laten zien. Toen zijn familie probeerde zijn lichaam te wassen en hem in een kist plaatsen, zagen de getuigen sporen van marteling op het lichaam. Zij zagen dat er

botfracturen op zijn schedel aanwezig waren, zijn ogen lagen uit zijn oogkas, zijn nek was gehecht aan de achterkant van zijn hoofd en zijn borst was gehecht vanaf zijn navel tot zijn kin. De gouverneur van de gevangenis die verantwoordelijk voor deze marteling is, is Kolonel Rakhmonov Erkin Moestafa Aowith.

 

4 - De staat van Oezbekistan heeft de druk niet alleen op de gevangenen opgevoerd maar ook op de familieleden van de gevangenen die buiten de gevangenis leven. De staat heeft tevens de druk opgevoerd op de familieleden van degenen die de staat wil arresteren maar niet hebben kunnen vinden. De desbetreffende mensen zijn gevlucht uit hun huizen, sommigen zijn gevlucht naar andere landen en anderen zijn gevlucht en daardoor dakloos geworden in hun eigen land. De geheime dienst achtervolgd hun familieleden en ondervraagt hen om henzelf over te geven aan de politiebureaus voor ondervraging. Zij bedreigen de familieleden aan de ene kant en aan de andere

kant proberen zij de familieleden te verleiden om hun eigen belangen te dienen door de familieleden spionnen te laten worden van de staat. Sommige leden van de geheime dienst erkennen dat zij de opdracht krijgen om deze handelingen te plegen op bevel van het hoogste leiderschap van de staat i.e. de hoofd van de staat; Karimov.

Dit zijn een aantal voorbeelden van de onderdrukking van Karimov tegen de sjabaab van Hizb ut Tahrir in het bijzonder en er zijn nog andere soortgelijke voorbeelden tegen allen die oproepen tot Islam. Het gaat hierbij om mensen die niet van Hizb ut Tahrir zijn. Dit komt omdat Kariemov vreest dat Hizb ut Tahrir erin zal slagen om ideeën en emoties op te wekken bij de Oemma in dit land om hem omver te werpen uit zijn machtspositie vanwege zijn tirannie en zijn Koefr. Maar zijn tirannie zal spoedig vallen, aangezien wij nu zien wat er zich afspeelt in de Arabische landen, waarmensen uitbarsten vanwege de ernst van de onderdrukking door de tirannen. De bevolking van Centraal -Azië is niet ver van eruptie tegen van hun tirannieke heersers en in het bijzonder die van Oezbekistan.

 

وَكَذَٰلِكَ أَخْذُ رَبِّكَ إِذَا أَخَذَ الْقُرَىٰ وَهِيَ ظَالِمَةٌ ۚ إِنَّ أَخْذَهُ أَلِيمٌ شَدِيدٌ

"Zo is de greep van uw Heer, wanneer Hij de steden grijpt, terwijl zij kwaad verrichten. Voorzeker, Zijn greep is smartelijk en hard.” [VBK: soera Hoed, vers 102]

 

 

Hizb ut Tahrir Oezbekistan

 

23 Radjab 1432 AH

25/6/2011

Hizb ut Tahrir Nederland