TwitterFacebookGoogle+    A+A  A-                                                                                                                                                                                                                        Contact - Links - Persmap      

Menu

Groot-Brittannië en Spanje grijpen naar het leiderschap voor Gibraltar, terwijl Marokko diep aan het slapen is!

Media Bureau
Al Maghrib

   
H. 15 Rabi oel Awwal 1434    
M. 15-08-2013

Groot-Brittannië en Spanje grijpen naar het leiderschap voor Gibraltar, terwijl Marokko diep aan het slapen is!

Op dinsdag 13-08-2013 zijn de Britse oorlogsschepen uitgevaren naar de Middellandse Zee om marine manoeuvres uit te voeren. Het oorlogsschip HMS Westminister zal aankomen in Jabal Tareq (Gibraltar). Het is een van vier schepen dat zal participeren in de Cougar 13 training in de Middellandse Zee en de Golf, welke vier maanden zal duren. Brittannië houdt gewoonlijk militaire acties in de Straat van Gibraltar wat altijd heeft geleid tot woede en protest van Spanje vanwege het conflict over het leiderschap in Gibraltar.

Deze manoeuvres komen te midden van een atmosfeer van dispuut dat escaleerde tussen Brittannië en Spanje over Gibraltar nadat de autoriteit van de berg stenen stortte aan een van de kusten van Algeciras om zodoende het marine leven aan te moedigen. Zodoende, heeft Spanje geprofiteerd hiervan onder het voorwendsel dat het land de Spaanse vissers ging beschermen. Op die manier wil Spanje de kwestie van Gibraltar weer onder de aandacht te brengen. Spanje heeft de grenscontroleprocedures verstevigd op basis van dat Gibraltar geen onderdeel is van de Schengenzone net als Brittannië. Vervolgens als reactie op de aanmaning van de Spaanse ambassadeur door de Britse Minister van Buitenlandse Zaken, heeft Spanje het niveau van het conflict verhoogd. Dit blijkt uit de aankondiging van de Spaanse Minister van Buitenlandse zaken waarin hij zegt dat zijn land de intentie heeft om 50 euro belasting te heffen op ieder persoon die oversteekt van de grens van Gibraltar naar Spanje. En Spanje dreigde om het luchtruim te sluiten voor alle vluchten naar Gibraltar. Ook dreigde Spanje om belastingen te heffen op het bezit van de mensen in de Spaanse regionen. Het dispuut bereikte zijn piek op maandag nadat een woordvoerder van Premier David Cameron zei dat de Spaanse actie politiek gemotiveerd is en een ongekende stap is. En dat Brittannië overweegt om juridische maatregelen te nemen tegen Spanje. Spanje heeft onmiddellijk gereageerd door te dreigen om de zaak naar de Verenigde Naties te refereren.

Geen enkele persoon met gezond verstand zou geloven dat Spanje naar de VN gaat vanwege stenen die in de zee worden gegooid. Maar het is een excuus om de kwestie van Gibraltar te weer aan te halen, welke een autonomie kent en gekoloniseerd is door Brittannië. Spanje tracht deze kwestie nu de top van hun prioriteiten te maken. Dit kwam in samenhang met de Britse manoeuvres die regelmatig worden gehouden in het gebied om de grootsheid van Brittannië te beschermen. Daarnaast zijn de Britse manoeuvres bedoeld om duidelijk te maken dat Brittannië Gibraltar niet zal opgeven wat vanuit strategisch, militair en veiligheidsoogpunt van belang is. Een groot deel van het gebied is namelijk Britse vliegruimte en er is een marine basis alsmede een veiligheidsdienstbasis gevestigd. Gibraltar heeft ook internationaal een gunstige ligging aangezien zijn luchtruim en wateren kunnen worden overbrugt zonder de toestemming van Spanje of Marokko en het is het controlepunt voor internationale navigatie. Ten zuiden van Gibraltar liggen de Moslimlanden van Noord-Afrika welke het Westen beschouwt als een onstabiele regio. Hierdoor vormt die regio een dreiging welke de aanwezigheid van haar krijgsmachten in de buurt vereist voor mogelijke interventiemissies. Afgelopen mei, zond Amerika geavanceerde interventie-eenheid vanuit Noord Afrika naar de Moron luchtbasis in Zuid-Spanje om vlakbij de interventiegebieden te zijn in Afrika indien er een opdracht zou komen.

Al dit gebeurt terwijl Marokko ligt te snurken in een diepe slaap zonder enige aandacht te schenken aan de veiligheid en belangen van Marokko. Alsof Brittannië en Spanje niet eens strijden over de controle van een strategische locatie om zo Marokko te bespioneren evenals de rest van de regio. Bovendien proberen beide landen de controle te nemen over de in- en uitgang van de Middellandse Zee. En beide landen willen deze locatie nemen als een springplank voor militaire interventie in de zuidelijke kant van het mediterraan. Marokko doet alsof zij zelf niet gelegen is binnen steenworp van Gibraltar.

Marokko heeft altijd zij aan zij gestaan met Brittannië in haar conflict met Spanje. Vorig jaar in 2012, hebben Britse troepen manoeuvres uitgevoerd in de Straat van Gibraltar met de hulp van Marokko. Marokko heeft namelijk het gebruik van hun luchtruim toegestaan waardoor de Britse militaire luchtvaart werd toegelaten in de hele straat. Iedere keer als Spanje haar soevereiniteit over Gibraltar noemt en het opeist, haalt Marokko de bezetting van Spanje in Ceuta, Melilla en de eilanden van Marokko naar boven. Dit verzwakt de positie van Spanje en presenteert haar aan de wereld als een bezetter. Hierdoor wordt de kwestie verschoven naar het vinden van een oplossing voor Gibraltar en het filteren van de bezette Marokkaanse steden en eilanden. Zodoende verandert de Spaanse Britse zaak in drie belanghebbenden: Spaans-Marokkaans-Brits. Bijvoorbeeld, in 2002 droeg Marokko bij aan het te gronde richten van een overeenkomst voor een gezamenlijke bewind tussen Spanje en Brittannië en Gibraltar. Marokko heeft deze overeenkomst ten gronde gericht door op 11 juli 2002 troepen te sturen naar het eiland Leila op een onverwachte en ongekende manier. Dat heeft ertoe geleid dat Spanje een directe oorlogsvijand werd in de regio en militair ingreep om het eiland te evacueren van Marokkaanse soldaten. Hierdoor stuurde Marokko een boodschap naar de Veiligheidsraad hierover met de eisen van Marokko om Ceuta, Melila en de rest van de eilanden te laten herenigen. Deze gebeurtenis heeft een diepe impact op het versterken van de Britse positie in haar overleg met Spanje over gezamenlijke soevereiniteit in Gibraltar.

Echter, dit keer is het Spaans standpunt verregaander geworden waar het nu gaat om de complete bevrijding van iedere Marokkaanse interventie. Dit herinnert ons aan de belofte die Yoessef Al Imrani afgelopen april van dit jaar heeft gemaakt met de minister van Buitenlandse Zaken, en José Manuel Garcia Margallo minister van Spanje, dat Marokko geen enkele discussie zal houden over de bezette steden Ceuta en Melilla.

Het Marokkaans Koningshuis wordt nog steeds geplaagd door het dilemma waar het in is geplaatst door de Koning van Spanje aangaande het vrijlaten van een groep Spaanse gevangenen waarvan een beestachtig persoon is die beschuldigd wordt van het verkrachten van 11 kinderen. Koning Mohammed VI heeft dit verzoek ingewilligd, een verzoek dat leidde tot enorme woede in Marokko, en het imago van de Koning ernstig verstoord heeft zowel in binnen- als buitenland.

O Moslims in Marokko,

Dit is hoe Spanje haar soevereiniteit verdedigt in Gibraltar en dit is hoe Marokko stilzwijgt over de Spaanse bezetting van Ceuta, Melilla en de Marokkaanse eilanden, geen enkele zorgen tonend aan de cruciale Marokkaanse belangen.

In de context van het Spaans-Brits conflict, is Marokko voor de tweede keer stil gebleven. De eerste keer was Marokko stil over het bestaan van de militaire inlichtingen basis die een bedreiging is voor haar veiligheid en haar bespioneert. De tweede keer is Marokko stil over de eis om Ceuta, Melilla en de andere Marokkaanse eilanden te bevrijden.

De naam van Djabal Tareq (Gibraltar) gaat terug naar de Moslimleider Tariq ibn Zeyad’s opening van de landen van Al Andaloes. Zijn naam blijft een getuigenis voor Jabal Tareq en Al Andaloes als zijnde Moslimlanden die acht decennia lang leefden onder het licht van Islam. Daarmee worden wij herinnerd aan het feit dat wij bewust moeten zijn van het dispuut over de soevereiniteit in dit gebied en het word van ons verwacht dat wij de vlag van Islam rijzen in plaats van de vlaggen van Spanje of Brittannië.

Enkel de Khilafah Staat zal in staat zijn om de belangen van de Moslims te verdedigen, hun veiligheid garanderen, hun landen bevrijden en de militaire bases van de koloniale staten in onze landen en binnen onze grenzen sluiten. Het is overgeleverd door Aboe Az-Zinnad op gezag van Al-A’radj op gezag van Aboe Hoerairah dat de Profeet (saw) zei:

إِنَّمَا الْإِمَامُ جُنَّةٌ يُقَاتَلُ مِنْ وَرَائِهِ وَيُتَّقَى بِهِ

"Voorzeker, de Imam is een schild waarachter jullie strijden en waarachter jullie worden beschermd.”

Media Bureau Hizb ut Tahrir Al Maghrib

 

 

 
Hizb ut Tahrir Marokko: http://www.hizb-ut-tahrir-almaghreb.info/ Media Bureau Hizb ut Tahrir: www.hizb-ut-tahrir.info

Algemeen

Amerika, Europa & Australië

Midden-Oosten & Noord Afrika

Azië