Parlementair onderzoek naar moskee financiering
Het NRC Handelsblad en Nieuwsuur hebben op 8 januari 2020 artikelen gepubliceerd dat de Tweede Kamer verschillende moskeeën, waaronder de As-Soennah Moskee uit Den Haag, moeten verschijnen voor een parlementaire ondervraging. De reden hiervoor is dat de moskeeën buitenlandse financieringen zouden hebben geaccepteerd van organisaties uit ‘onvrije’ landen en organisaties die ‘banden hebben met het fundamentalistische salafisme’. Hierbij moet voornamelijk gedacht worden aan financiering door organisaties uit Koeweit en Saudi-Arabië.
Volgens de regering zou de financiering van de moskeeën in Nederland ervoor zorgen dat een ‘fundamentalistische’ visie van Islam wordt gepredikt in moskeeën, wat leidt tot verdeeldheid tussen verschillende bevolkingsgroepen in Nederland. Het onderzoek moet ertoe leiden dat de moskeebestuurders gedwongen worden om openheid van zaken te geven over hun bron van inkomsten uit het buitenland. Uit dit onderzoek moet dan nog blijken wat er gedaan kan worden door de overheid om de geldstromen te stoppen, dan wel de moskeeën zelf aan te pakken.
Het is overduidelijk geworden dat het overheidsbeleid in Nederland jegens de Moslims ook dit keer niet gericht is op het garanderen van veiligheid, preventie van terrorisme of andere gewelddadigheden. De moskeeën hebben geen strafbare feiten ondergaan. Noch hebben de moskeeën de bezoekers opgeroepen tot geweld jegens de samenleving of de Nederlandse rechtstaat. Dit onderzoek gaat puur om het feit dat de overheid bepaald heeft dat Islam, zoals die wordt gepredikt in de moskeeën, hen niet bevalt. De financiering door organisaties uit Koeweit die zogenaamd ‘in verband gebracht’ zijn met terrorisme is dus overduidelijk een schijnargument.
In feite komt deze aanval op onze moskeeën, door middel van parlementaire onderzoek naar de financiering, neer op religieuze instituten die vervolgd worden vanwege hun opvattingen die niet naar wens zijn van de overheid. Tot zover het ‘vrije’ Westen dat haar vrijheden promoot en zo trots is op haar ‘neutrale’ houding middels scheiding van kerk en staat. Het westen heeft nu wel een duidelijke maatstaf, vrijheid voor iedereen behalve als het om moslims gaat
Kortom, de parlementaire ondervraging door de Tweede Kamer is niets anders dan een poging om de Islamitische identiteit van de Moslims in Nederland aan banden te leggen. Zij proberen de Moslims een Westerse versie van Islam op te leggen. Een versie die niets met Islam te maken heeft en eerder een mengelmoes is van westerse normen en opvattingen verpakt alsof het Islam is.