Escalatie van Racistische Aanvallen in Engeland: Dreigend Gevaar in Nederland?
Engeland wordt momenteel geconfronteerd met een alarmerende golf van gewelddadige aanvallen gericht op moslims en zwarte gemeenschappen. Deze aanvallen, variërend van verbale intimidatie tot fysiek geweld en het vandaliseren van moskeeën en huizen, zaaien diepe verdeeldheid in de samenleving. Aangewakkerd door desinformatie, haatzaaiende uitlatingen op sociale media en opruiende uitspraken van bepaalde politici, dreigt dit zorgwekkende fenomeen de politieke en sociale spanningen tot een breekpunt te brengen. De vraag werpt zich op of we een dergelijk scenario ook in Nederland kunnen verwachten.
De recente golf van demonstraties en geweld werd veroorzaakt door een steekpartij waarbij helaas jonge kinderen zijn gedood. De dader werd onterecht geïdentificeerd als een moslim asielzoeker, terwijl het in werkelijkheid een christelijk donkere jongeman was, geboren en getogen in Engeland. Deze leugen werd razendsnel verspreid via sociale media, wat leidde tot een reeks gewelddadige protesten tegen moslims en andere minderheden.
Extreemrechts en rechtse vandalen, aangewakkerd door desinformatie en onderbuikgevoelens, trokken al plunderend door wijken en vielen moslims en donkergekleurde mensen aan. Het zou echter te simplistisch zijn om het probleem alleen aan “rechts” toe te schrijven. Deze rechtse demonstranten zijn slechts een uiting van een dieperliggend probleem. Het politieke systeem en beleid in Engeland hebben namelijk een klimaat gecreëerd waarin anti-Islam retoriek en discriminatie welig kon tieren en geweld tegen de moslimgemeenschap heeft aangewakkerd. Politici en media spelen een cruciale rol in het verspreiden van islamofobe en racistische boodschappen, wat het draagvlak voor deze vijandigheid heeft gecreëerd. Zo heeft Boris Johnson, voormalig premier van de Verenigde Koninkrijk, o.a. gezegd dat “de islam de moslimwereld eeuwen achter heeft gesteld”
Hoewel Nederland niet hetzelfde niveau van racistische aanvallen heeft ervaren, zijn de omstandigheden rijp voor een vergelijkbare escalatie. De Nederlandse politieke sfeer van de afgelopen decennia, waar islam en moslims systematisch zijn geproblematiseerd en met de opkomst van rechtse partijen en politici die de bestaande anti-Islam retoriek versterken, is een gevaarlijk klimaat van intolerantie en vijandigheid geschept. Een voorbeeld hiervan zijn de recente uitspraken van de huidige Nederlandse migratieminister Marjolein Faber (PVV), waarin ze de term “omvolking” gebruikte en islam als een verwerpelijke ideologie beschreef.
De recente gebeurtenissen in Engeland dienen als een waarschuwingssignaal voor zowel politici en beleidsmakers in Nederland als voor de moslimgemeenschap. Als het Nederlandse beleid voortgaat zoals het nu gevoerd wordt en bijdraagt aan een gevaarlijk klimaat van haat en polarisatie, zijn de Engelse taferelen in Nederland niet ondenkbaar.
Okay Pala directeur Media Bureau Hizb ut Tahrir Nederland