TwitterFacebookGoogle+    A+A  A-                                                                                                                                                                                                                        Contact - Links - Persmap      

Menu

We moeten af van deze verslagen mentaliteit

 

Centraal 
Media Bureau

   
H. 28 Ramadan I 1438 Nummer: M1438
M. 23-06-2017

We moeten af van deze verslagen mentaliteit

Nieuws
 
BERLIJN – Binnen het rode bakstenen gebouw dat nu de nieuwste en misschien wel de meest ongewone moskee van de Duitse hoofdstad herbergt, roept Seyran Ates op tot een feministische revolutie van het moslimgeloof. 
 
"Allahoe Akbar," scandeerde een vrouwelijke stem, die de Arabische woorden uitte "God is de grootste," terwijl een vrouw met tweekleurig haar de oproep tot het gebed deed voor moslims. Bij deze zoveelste grote breuk met tradities gaven mannen en vrouwen -die normaal gesproken tijdens het gebed gescheiden zitten - gehoor aan de oproep, door zij aan zij te zitten op de vloerbedekking. 
 
Ates, die zichzelf heeft uitgeroepen tot moslimfeministe en stichter van de nieuwe moskee, stapte vervolgens op het roomkleurige tapijt en leverde een roerende preek. Twee imams - een vrouw en een man - wisselden elkaar later af in het leiden van het vrijdagsgebed in het Arabisch. (Bron: washingtonpost)
 
Commentaar
 
Hoewel termen als "progressief", "feministisch" en "revolutie" zijn gebruikt om de bovengenoemde ontwikkelingen rondom deze "ongewone moskee" te omschrijven, zijn dit soort pogingen om islam te veranderen niet iets nieuws of revolutionair. Zij zijn eigenlijk onderdeel van een lange geschiedenis van pogingen om islam te veranderen.
 
Wat we eigenlijk in deze moskee in Berlijn zien, zijn corrupte mensen die proberen om moslims te misleiden, door belangrijke islamitische concepten te verdraaien, allemaal onder het mom van hervorming. Zij misleiden moslims door de term "hervorming" op dezelfde manier te gebruiken als de term "idjtihad''.
 
Idjtihad is de islamitische term, om het proces te beschrijven van de uiterste inspanning om het wetsoordeel van Allah te extraheren uit de bronnen van de sjari'a. Dit geschiedt binnen een onderwerp waar ruimte is voor meningsverschil. 'Hervorming' betekent daarentegen dat islamitische kernprincipes worden veranderd, door veranderingen in islamitische concepten aan te brengen, waar meningsverschil niet toegestaan is.
 
Wanneer we dit belangrijke onderwerp in verband brengen met bovenstaand artikel, zien wij dat “hervorming” in dit geval eigenlijk het aanpassen is aan de grillen van ieder individu. In dit geval de grillen van Seyran Ates, die zich in “gewone moskeeën gediscrimineerd voelde, omdat zij in lelijke ruimtes achterin moest bidden”. Dus in plaats van het veranderen van de vrouwelijke gebedsruimtes, besloot zij om veranderingen aan te brengen aan de islamitische wetgeving. 
 
"Hervormers" trachten islam te veranderen of te "hervormen", door islam aan te passen aan hun eigen realiteit. Een realiteit die vaak is beïnvloed door het idee, dat de mens een rol moet spelen op het gebied van wetgeving. We zien dit in het bovenstaande artikel, waarin Ates zegt: "De bedoeling is om de liberale islam een heilige ruimte te geven." Dit idee van een liberale islam is absoluut in strijd met het islamitische concept, dat Allah de enige wetgever is. Het is ook in strijd met het idee dat islam en de islamitische sjari'a altijd en overal toepasbaar zijn en gedetailleerde oplossingen bieden voor iedere aangelegenheid.
 
Dus moslims zouden niet moeten zoeken naar antwoorden op problemen waarmee zij geconfronteerd worden in bronnen buiten islam. Wij moslims zouden ons uiterste best moeten doen om onze medemoslims eraan te herinneren dat de islam een alomvattende dien is, die in staat is om oplossingen te bieden in alle facetten van het leven. We moeten af van deze verslagen mentaliteit, die sommige leden van onze Oemma heeft geïnfecteerd. En wij moeten hen herinneren aan hetgeen Allah (swt) ons zegt, toen Hij (swt) het volgende zei:
 
(مَّا فَرَّطْنَا فِي الْكِتَابِ مِن شَيْءٍ)
 
"Wij hebben in het boek niets veronachtzaamd." [VBK, Soera Al-An-am, vers 38]
 
We moeten alle moslims aanmoedigen om islam op de juiste wijze te bestuderen. Een manier die is gebaseerd op onderzoek, diepgaand denken en analyse zoals Allah (swt) heeft bevolen. Dan zal het effectieve resultaten opleveren. En alleen dan zullen moslims zich in ideologische mensen veranderen, die in staat zijn om op een onderscheidende manier te kunnen denken. Enkel dan zullen wij af zijn van deze verslagen mentaliteit, waaraan mevrouw Ates en haar aanhangers lijken te lijden.
 
(إِنَّ فِي خَلْقِ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَاخْتِلَافِ اللَّيْلِ وَالنَّهَارِ لَآَيَاتٍ لِأُولِي الْأَلْبَابِ)
 
"In de schepping van de hemelen en de aarde en het verschil van nacht en dag zijn tekenen voor mensen die verstand hebben," [ VBK, Soera Ali Imran, vers 190]
 
Geschreven voor het Centraal Media Bureau van Hizb ut Tahrir door Yasmin Malik

Lid van het Centraal Media Bureau van Hizb ut Tahrir

Algemeen

Amerika, Europa & Australië

Midden-Oosten & Noord Afrika

Azië