TwitterFacebookGoogle+    A+A  A-                                                                                                                                                                                                                        Contact - Links - Persmap      

Menu

Media Bureau 
Nederland

   
H. 24 Sha'ban 1442 Nummer: M1442/41
M. 06-04-2021

 

De brandstichting van een moskee is het resultaat van het anti-islambeleid

 Op zaterdagnacht 3 april 2021 heeft een ‘verwarde man’ een moskee in aanbouw in brand gestoken in Gouda. De man is inmiddels opgepakt en zal verhoord worden. De schade aan de moskee is aanzienlijk. Het is niet de eerste keer dat een moskee het doelwit is van vernieling of poging tot vernieling.

 De consistente aanvallen op Islamitische symbolen zoals moskeeën en islamitische basisscholen zijn allang geen incidenten. Ook deze aanval op de moskee is niet enkel een op zichzelf staand misdrijf maar onderdeel van een groter sentiment dat steeds sterker groeit in Nederland. Het gaat hier om het anti-islamitisch sentiment waar de Nederlandse bevolking, door politici, media en andere instituties, structureel aan wordt blootgesteld.

 De reactie van de autoriteiten op dergelijke misdrijven tegen de moskeeën spreekt ook boekdelen. Er wordt bijvoorbeeld onvoldoende en inadequaat omgegaan met de terechte zorgen van moskeebestuurders en andere islamitische organisaties die constant bedreigingen ontvangen van extreemrechtse groepen en individuen met een extremistisch gedachtegoed. De vraag is wanneer zullen de autoriteiten de bedreigingen jegens moskeeën, islamitische basisscholen en andere islamitische symbolen serieus nemen en een structurele aanpak formuleren? Zelfs de NCTV heeft in haar rapport gesproken over de dreigingen en de opkomst van extreemrechts in Nederland.

 Het is dus niet alleen een ‘onderbuikgevoel’ of een ‘slachtofferrol’ die de moslimgemeenschap probeert in te nemen. Er is sprake van een reële en zorgelijke dreiging die de Moslimgemeenschap diep raakt. Het is vooral voor de Moslims in Nederland belangrijk dat wij bewust blijven van dit soort ontwikkelingen want het kan niet zo zijn dat wij het normaal gaan vinden om te leven in een situatie waar meerdere keren per jaar een moskee in brand wordt gestoken of een islamitische basisschool wordt bedreigd. In wat voor een samenleving zouden wij terechtkomen en wat voor een samenleving laten wij achter voor de komende generatie Moslims die in Nederland op die manier verder zou moeten leven?


 Media Bureau Hizb ut Tahrir Nederland

 

 

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tel: 0031 (0) 611 860 521

Media Bureau Hizb ut Tahrir Nederland
Hizb ut Tahrir Nederland: www.hizb-ut-tahrir.nl Media Bureau Hizb Tahrir: www.hizb-ut-tahrir.info

 

Algemeen

Amerika, Europa & Australië

Midden-Oosten & Noord Afrika

Azië