Kinderen die “vrijwillig” de prostitutie ingaan; waar gaat het heen?
Het Openbaar Ministerie zegt zich steeds meer zorgen te maken over het groeiende aantal kinderen in de prostitutie. Er zijn alarmerende berichten, dat meisjes vanaf 11 jaar gedwongen worden de prostitutie in te gaan. Maar lang niet alle meisjes zeggen “gedwongen” te zijn. Een deel van deze meisjes zegt zelfs “vrijwillig” een dergelijke keuze gemaakt te hebben, om snel geld te verdienen of gewoon erbij te horen. Ook de gedwongen en “vrijwillige” prostitutie van jongetjes neemt in rap tempo toe. Tezamen met beangstigende onderzoekscijfers naar seksuele intimidatie, misbruik en de wereldwijde #Metoo campagne, lijkt alles erop te wijzen dat er een structureel probleem gaande is.
Alleen al in Eindhoven en omstreken, is er een stijgende lijn waarneembaar. Volgens een onderzoek van de Eindhovense welzijnsorganisatie Lumens, zijn zeker zeventig jongens tussen de 14 en 22 jaar actief in de prostitutie. Daniëlle van Went, zorgcoördinator mensenhandel bij Lumens, stelt dat dit “het topje van de ijsberg” is. Volgens het onderzoek zouden jongetjes tussen de 10 en 17 jaar in het circuit belanden en er niet meer uitkomen.
Met de prostitutie van minderjarigen valt grof geld te verdienen, volgens Cher Cruden van het Team Mensenhandel en Migratiecriminaliteit Midden-Nederland. Volgens onderzoek worden meisjes niet per se gerekruteerd door pooiers of loverboys, maar door meisjes in de vriendenkring, die al in de prostitutie zitten en uitzonderlijk veel geld verdienen. Cruden stelt: “hoe jonger hoe gewilder: het is een ’verboden vrucht’. Vierhonderd euro voor een uurtje met een 13-jarige is niet uitzonderlijk.”
Daphne van der Zwan, officier van justitie voor mensenhandel, stelt dat diverse onderzoeken naar mensenhandel en prostitutie in Midden-Nederland, uitwijzen dat er bij de helft sprake is van minderjarige slachtoffers, die gedwongen of “vrijwillig” in de prostitutie gaan werken. Volgens haar is er een landelijke trend gaande. “We zien meer jonge tieners die slachtoffer zijn en we zien ook de leeftijden langzaam dalen. Ik vind dat erg zorgelijk. Het lijkt ook alsof er een probleem is op het gebied van de moraal. Kennelijk is de stap naar makkelijk geld verdienen klein geworden.”
Hiermee raakt zij de essentie van de zaak; een probleem op het gebied van de moraal. Terwijl justitie, politie, hulpverleners en alle anderen in het werkveld, zich richten op eventuele nalatigheid van ouders of opvoeders, en/of op criminele bendes, mensenhandelaars en “loverboys”, blijft het probleem alsmaar groeien, omdat men niet verder komt dan symptoombestrijding.
Natuurlijk moet er gewezen worden op de verantwoordelijkheid van ouders of voogden en natuurlijk dienen criminele bendes hard aangepakt te worden, maar zolang het seculier-liberale gedachtegoed de basis is waar men “goede zeden” en “moraal” uithaalt, zal de situatie er niet beter op worden.
Zo is er bijvoorbeeld een opvallende trend gaande, dat jonge meisjes en jongens “vrijwillig” het besluit nemen om hun lichaam te verkopen aan vreemde mannen (of vrouwen), om snel geld te verdienen. Dit is een misselijkmakende gedachte voor veel mensen, maar het seculier-liberale gedachtegoed zorgt ervoor dat snel geld verdienen wordt vergoelijkt in films, videoclips en videospelletjes. Bovendien worden vrouwen beschouwd als lustobject (zolang het winst genereert) en wordt het idee gepromoot, dat het ultieme geluk gerealiseerd kan worden met meer en meer materie. Prostitutie boven een bepaalde leeftijd is toegestaan, zolang er belastinggeld over betaald wordt en actieve, onbegrensde seksualiteit wordt gepromoot in de samenleving. Met name op scholen, in de omgang tussen de seksen of zelfs tussen hetzelfde geslacht, wat men weer normaal vindt. Sterker nog, als men deze vrijheden bekritiseert, komt men direct in het verweer en beticht men Islam en de moslims van vrouwonvriendelijkheid en vrouwenonderdrukking. De omgekeerde wereld.
De grote vraag is, welke lessen jonge kinderen hieruit kunnen trekken. Met het bovenstaande lijkt een overstap naar prostitutie, jammer genoeg ineens geen grote stap meer.
Okay Pala
Mediavertegenwoordiger van Hizb ut Tahrir Nederland