Eerbiedwaardige broeders en zusters, dames en heren!
Wegens zwaarwegende omstandigheden waren we helaas genoodzaakt de Khilafah Conferentie die op 10 maart 2012 in Oostenrijk gepland stond te annuleren. Een aantal van deze omstandigheden worden in de volgende persverklaring door Dr. Shaker Assem, Media vertegenwoordiger van Hizb-ut-Tahrir Oostenrijk, uiteengezet. Uw begrip en Doe’aa wordt zeer op prijs gesteld.
Uw conferentieteam
De verklaring luidt als volgt.
بسم الله الرّحمن الرّحيم
In de naam van Allah, De Barmhartige De Genadevolle
Geachte dames en heren,
Ik heet u van harte welkom op onze persconferentie vandaag. Graag willen wij namens onze organisatie een standpunt innemen rondom de gebeurtenissen gerelateerd aan de geplande Khilafah Conferentie. Verder willen we ook ingaan op het opgelegde verbod van Kardinaal Schönborn in het Afro-Aziatisch instituut.
Hizb ut Tahrir is een politieke partij, wiens ideologie Islam is en haar doel het hervatten van de Islamitische manier van leven is, dit door de Islamitische staat (Khilafah) te vestigen die Islam ten uitvoer brengt in de Islamitische wereld.
De methode voor het bereiken van dit doel is volgens onze geloofsovertuiging absoluut ongewelddadig. Elke verandering moet beginnen in de hoofden van de mensen. Ons enige wapen is het woord.
Wij nodigen u uit om Islam als een manier van leven te omarmen. Deze omvat voorschriften die op alle gebieden van de menselijke handelingen van toepassing zijn. Wij zijn van mening dat dit de juiste oplossingen biedt voor de economische, sociale en politieke problemen die de mensheid vandaag de dag teisteren.
De geplande Khilafah conferentie stond in het teken van het presenteren van deze juiste oplossingen en om de Khilafah als staatsmodel voor een breder publiek bekend te maken. Derhalve is deze Conferentie openlijk gepubliceerd. Dat terwijl wij met de niet-moslims in Oostenrijk een openhartig en tevens kritisch debat willen aangaan, dit om de angst voor Islam en valse vooroordelen bij hen weg te nemen. Juist vanwege het uiterst negatieve beeld van islam in de westerse samenleving, vinden we een dergelijke debat uiterst belangrijk.
Nu de Arabische lente en de omwentelingen in de Islamitische wereld aan het licht zijn gekomen is het duidelijk, dat de politieke Islam een steeds belangrijkere rol speelt. Zo hebben de zogenaamde “islamieten”bij de eerste verkiezingen in het post-Mubarak Egypte ongeveer zeventig procent van de stemmen behaald. Dit is een duidelijk bewijs dat de meerderheid van de bevolking Islam als staat geïmplementeerd wil zien worden.
En dit zijn nog maar de voortekenen van fundamentele veranderingen. Die ten slotte de oprichting van de Khilafah bewerkstelligen. Geachte dames en heren, de heropleving van de Khilafah is zo zichtbaar duidelijk als dat jullie hier voor mij zitten.
Nu is de vraag hoe het westen, en in het bijzonder Europa als een directe buur van de Islamitische wereld, daarmee zal omgaan. Wil men voorts de kop in het zand steken, door de realiteit te negeren en het eigen seculiere model op te hemelen? Of wil men eindelijk de hoge pet afzetten en vervolgens de moslims onbevooroordeeld te benaderen. En met hen objectief de levenswijze uiteen te zetten met Islam als staatsmodel? Is hier dan niet een debat uiterst belangrijk?
Afgezien van de politiek-ideologische voorkeur die een individu mogelijk zou kunnen hebben, gaat het nu voornamelijk omtrent een inhoudelijke debat voor een oplossing voor de vele crises waarmee de wereld vandaag de dag mee te maken heeft. Het communisme heeft niet gefunctioneerd noch heeft het kapitalisme geleid tot het welzijn voor de mens. Het wordt nu tijd om met een oplossing naar voren te komen.
Met de Khilafah conferentie wilden we één van deze alternatieve oplossingsmodellen naar voren brengen en daarmee een objectief debat aan te gaan. Opdat de mensen hierover een eigen beeld vormen en zelf beslissen wat men er van vindt. Hiermee wilden we niet provoceren noch voor een ophitsende sfeer zorgen. Wij wilden een objectief debat. Dit wil men blijkbaar hier niet hebben. Ook zijn er in de laatste week een aantal maatregelen getroffen door instanties tegen de conferentie, en zijn wij tot de conclusie gekomen dat de staat zich blijkbaar uitgedaagd voelt door deze conferentie. En dat was niet onze bedoeling.
Om deze redenen hebben wij na een zorgvuldige afweging en intern overleg besloten dat de conferentie niet dient plaats te vinden. Het is een schande dat een objectief debat over dit onderwerp in Oostenrijk blijkbaar niet mogelijk is.
Men moet zich in dit land afvragen waar de veel geroemde vrijheid van meningsuiting gebleven is. Wordt deze slechts verleend aan degene die in de politieke mainstream zit, maar geweigerd aan een ander die kritiek toont op de fundamentele regels? Wordt daarmee niet een fundamentele waarde van de lokale gemeenschap het graf in gestuurd? Niets is gevaarlijker voor het voortbestaan van een sociaal systeem wanneer de onschendbaarheid van de fundamentele regels in twijfel worden getrokken.
Hizb-ut-Tahrir streeft niet naar een verandering in Oostenrijk of in een ander westers land na. De partij richt zijn activiteiten op de Islamitische wereld. We willen geen politieke strijd tegen de lokale overheden voeren. We willen een open debat met de mensen, dit werd ons helaas geweigerd.
Het is zeer spijtig dat Kardinaal Schönborn ons een verbod heeft opgelegd om in het Afro-Aziatische Instituut een lezing te geven. Vooral omdat er een eind komt aan een meer dan 36 jaar lang durend tijdperk, waarin we de vrijdagspreek regelmatig gehouden hebben op het terrein van het instituut. Ondanks dat de leiding van de Afro-Aziaten niet overtuigd is van onze kijk op de wereld, is er een openlijk en objectief debat altijd mogelijk geweest. Het is zeer spijtig dat deze nu ook tot een einde wordt gebracht.
Desondanks zullen we ons blijven inzetten en tot een ieder komen die zijn hand uitreikt.